brief van een bezorgde ouder op de eerste schooldag

Geachte Burgemeester,
Geachte Schepen

Wij zijn fervente fietsers in de stad. We hebben 3 kleine kinderen en wij leren hen vanaf een zeer jonge leeftijd (4-5 jaar) reeds te fietsen in de stad.

We zijn er van overtuigd dat een auto niet thuis hoort in het stadscentrum, noch aan de schoolpoort.
We worden vaak geconfronteerd hoe fietsonvriendelijk de stad Aalst is. De auto is nog steeds koning.

Fietsstraten worden niet strategisch aangelegd, en worden bovenop niet gerespecteerd. Aan de scholen wordt er geen veiligheid voor de fietsers voorzien. De (wijk)agent ziet het fout parkeren (op het voetpad, zebrapad, verkeersdrempel) door de vingers.

Ondertussen hebben we aan de school (stadschool ’t Klaproosje – Oude Gentbaan) zelf initiatief genomen. Wij spreken systematisch de ouders aan die verkeerd parkeren.

Volgens ons is dit echter niet onze taak, maar als er door de politie niet wordt opgetreden…

Vandaag werd nog eens pijnlijk duidelijk dat fietsers geen respect krijgen in Aalst.

We fietsten in de Koolstraat. We moesten – zoals zo vaak – uitwijken voor de auto’s die verkeerd geparkeerd staan ter hoogte van de Dicle supermarkt. Op dat moment komt een agent aangefietst.

Ik stel hem vriendelijk de vraag of hij alstublieft iets wil doen tegen het verkeerd parkeren. We krijgen het geërgerde antwoord dat er in de Koolstraat geen fietspaden, maar fietssuggestiestroken zijn. Wanneer ik aangeef dat dit geen verschil maakt bij het verkeerd parkeren, antwoordt de agent dat ze wel wat beter te doen hebben.
Ik begrijp volledig dat de politie heel wat andere zaken om handen heeft (ik ben dagelijks zelf getuige van de vechtpartijen op het stationsplein), maar je voelt je wel in de kou gelaten als je dit antwoord krijgt.

We waren met 3 kinderen, waarvan 2 in een fietskar en eentje van 5 jaar zelf op de fiets, op de baan. We proberen onze kinderen de verkeers- en gedragsregels goed en duidelijk te leren, maar wat zijn die waard met zo’n antwoord van de politie? Nota bene liet hij één van de foutparkeerders zomaar vertrekken.

Waarom wordt er niet opgetreden wanneer verkeerd parkeerders de weg onveilig maken voor fietsers? Waarom durft men niet harder te zijn en P.V.’s op te maken aan de scholen en in het stadscentrum? We zijn een stad met duizenden scholieren, maar geven hen geen veilige optie om naar school te fietsen.

Waarom durft de stad niet kiezen voor de fietsers in de stad? En ja, er zijn er veel. En steeds meer en meer.

Waarom wil het bestuur er niet voor kiezen om een fietsvriendelijke stad te zijn?

Laat de besparingen hopelijk geen excuus zijn om geen keuze te durven maken.

Ik hoop – voor de veiligheid van mijn kinderen en alle fietsers in Aalst – dat het bestuur dringend werk maakt van een doorgedreven, fietsvriendelijk verkeersbeleid.

Met vriendelijke groeten,
Bezorgde ouder

Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram