KNELPUNTMELDING : Zeshoek Aalst

Mail van een jonge moeder op 11/04/2018

Een echte noodkreet naar meer hoffelijkheid in het Aalsterse verkeer, en een dringende aanpak van de Zeshoek.
Ook voor de definitieve aanpak van het kruispunt is er dringend nood aan goede markering voor fietsers.

Ik woon sinds een jaar in Aalst en fiets zeer vaak (wij hebben geen auto). De grootste verandering die mij opviel na onze verhuis in Gent is de minder goede fietsinfrastructuur in Aalst en vooral de slechte mentaliteit van automobilisten naar fietsers en voetgangers toe (vaak heel agressief). Ik ben stomverbaasd dat dit de dag van vandaag nog bestaat. Ik heb gisteren weer het zoveelste accident gehad met een agressieve chauffeur, dat de maat nu vol is voor mij. Ik heb een melding via aalst.be verstuurd, maar wil graag via deze weg toch ook mijn melding aan jullie bezorgen in de hoop dat deze opgepikt zal worden. Ik ben in mijn zoektocht naar andere meldingen van verkeersproblemen met fietsers op jullie website terecht gekomen. Ik ben blij dat er een groep actieve inwoners is, die zich hiervoor inzetten. Ik hoop in de toekomst mee te helpen! Hieronder kunnen jullie de melding die ik aan de dienst mobiliteit heb bezorgd terugvinden:
“Ik fiets elke dag van en naar het station via de Pieter Coeckestraat en de veldstraat. Dat wil zeggen dat ik elke dag ook langs de zeshoek moet passeren en dat is levensgevaarlijk als fietser. Gisteren heb ik weer het zoveelste accident gehad met een agressieve chauffeur. In mijn zoektocht naar of dit andere mensen ook overkomt heb ik een artikel van hln gevonden, waarin vermeld wordt dat de zeshoek tegen 2020 zal heraangelegd worden (https://www.hln.be/regio/aalst/-gevaarlijke-wirwar-van-fietsers-en-auto-s~ab4635d3/). Is dit het geval?

www.hln.be
Aalst Het is een klassieke Aalsterse file: rond schooltijd ’s ochtends aanschuiven tussen Zeshoek, Esplanadeplein, Vrijheidsstraat en Vredeplein. Bij gebrek aan een fietspad wriemelen fietsers zich tussen de wagens en kiezen voor eigenbehoud, en dus voor het voetpad. Op de Zeshoek komt het verkeer …

2020 is niet meer zover maar toch wil dit zeggen dat we nog zeker 2 jaar op dit gevaarlijke kruispunt moeten oversteken. Kan u mij vertellen hoe je als fietser van de veldstraat veilig naar de Pieter Coeckestraat kan oversteken? Kunnen er geen tijdelijke markeringen komen die de situatie tot 2020 toch iets veiliger maken?

Naast het feit dat de infrastructuur de veiligheid niet bevorderd, is er in Aalst ook een groot probleem bij de mentaliteit van de automobilisten naar de fietsers en voetgangers toe. Gisteren bijvoorbeeld heb ik het kruispunt (zeshoek) niet kunnen oversteken omdat een automobilist nog snel door het rood is gereden in de Dirk Martensstraat waardoor ik noodgedwongen nogal dicht tegen het fietspad voor de kingslize pizza stil kwam te staan. Er is geen tijd om te reageren want de lichten van de dendermondsesteenweg springen nogal snel op groen. Gevolg is dat er een chauffeur die van de dendermondsesteenweg (vanuit het centrum) naar de denderstraat wou rijden mij daar tegen komt. In plaats van in een bocht rond mij te rijden (er is daar plaats genoeg om te passeren). Komt hij tegen mij staan met zijn auto en begint hij ruzie te zoeken (iets wat zijn vriendin op de passagierszetel zeer amusant leek te vinden), en daarbij ook al het andere verkeer op te houden. In een normale situatie zou ik dit nog kunnen relativeren. Maar ik ben nu bijna 6 maanden zwanger en vind het hallucinant dat er mensen zijn die zich zo gedragen. De gedachte dat ik met ons kindje binnen een paar jaar in het Aalsterse verkeer moet, jaagt me meer en meer angst aan.

Dit accident is niet het enige. Ik fiets zeer veel en ik kom op bijna elke verplaatsing wel iets tegen. Dit was gewoon de druppel die de emmer deed overlopen.

Rutger Lievens Tussen Zeshoek en Esplanadeplein is er geen fietspad en rijden veel jonge fietsertjes op het voetpad.
Rutger Lievens Tussen Zeshoek en Esplanadeplein is er geen fietspad en rijden veel jonge fietsertjes op het voetpad.
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram