Gloednieuwe rotonde Gentsesteenweg #oogcontactredtlevens

Na een klacht vorige week die als eerder aan de stad was gericht, en jammer genoeg door geschoven, hadden wij onze vrees via de pers geuit.

Plots komt er een reactie van AWV maar jammer genoeg wordt er nog steeds niet naar de fietser die er dagelijks voorbij komt geluisterd.
Wij vragen ons al direct 2 dingen af:

  • waar moeten de voetgangers nu oversteken, en waar worden ze dan naartoe geduwd?
  • de fietsers wordt met deze “oplossing” dichter naar het rondpunt gebracht, wat denk ik ook niet altijd even veilig is wanneer er op de buitenste band van het rondpunt vrachtwagens of bussen rijden.

Wanneer we gaan kijken op de foto’s en zien dat het fietspad dus 1m zal opschuiven zal er niet zo veel extra zicht zal zijn, en dus het oogcontact waar wij zo om vragen maar 1m extra kans krijgen, maar aan de snelheid waarmee auto’s daar naar boven kunnen komen is dit ook maar met moeite een extra seconde...

Als die muur echt niet 20 of 30 cm kan verlagen zullen ander opties nog altijd nodig zijn.

Bij planning weet met toch wat de ooghoogte is van de standaardfietser en zou hier eindelijk eens rekening mee moeten worden gehouden bij zo een miljoenenplannen!!!

Knipperlichten, een lichtbrug, een grote spiegel om duidelijk te maken dat hier een levensgevaarlijke situatie aankomt, al geeft dit nog steeds niet ons oogcontact.

Wanneer wil AWV de les leren: #oogcontactredtlevens 

Het enige wat we hieruit jammer genoeg nog eens moeten opmerken dat auto’s geen hinder zullen ondervinden, en dat de doorstroming van de auto weer eens primeert boven de veiligheid van de actieve weggebruiker…

Nieuwsbrief AWV 6 juni naar aanleiding van onze klacht over levensgevaarlijke situatie

Aanpassing op rotonde (R41) aan Gentsesteenweg
De zichtbaarheid van de fietsers op het afgewerkte deel van de rotonde aan de Gentsesteenweg is onvoldoende. Waar de fietsers de afrit van de ring (R41) naar de rotonde dwarsen, kunnen fietsers de aankomende auto’s niet voldoende zien en omgekeerd. Dat komt door de betonnen afscherming aan de tunnelmond. Door het fietspad verder van de afscherming te leggen, kunnen we dit probleem aanpakken. Dit gebeurt tussen 11 en 17 juni. Fietsers zullen in die periode een omleiding moeten volgen.
Aanpassing fietspad van 11 tot 17 juni
Het fietspad dat nu vlak naast het afschermende muurtje ligt zal ter hoogte van de afrit verlegd worden, zodat het dichter tegen de rotonde ligt. Hiervoor moet een stuk van de grijze betonstrook tussen het fietspad en de rijweg opgebroken worden en heraangelegd worden in rode beton. De voorrangsregeling wijzigt hiermee niet. Fietsers moeten voorrang geven aan het autoverkeer op de rotonde.
De werken starten op dinsdag 11 juni met moeten op 17 juni afgerond zijn. Tijdens de werken rijden de fietsers om via de ventwegen en de rotonde aan de Raffelgemstraat. Autoverkeer zal geen hinder ondervinden.
Afscherming voor veiligheid op rotonde
De betonnen afscherming aan de tunnelmond dient als bescherming voor alle weggebruikers op de rotonde. De afscherming moet voldoende hoog zijn voor de veiligheid. Het is niet mogelijk om de betonnen afscherming te vervangen door een doorzichtige wand. De wand vormt voor de stabiliteit namelijk één geheel met de tunnelwand en is opgebouwd uit gewapend beton. Aanpassingen aan deze constructie zijn hierdoor niet mogelijk.
Ventwegen en zuidelijk deel rotonde binnenkort klaar
De werken aan de ventwegen en de afwerking van de rotonde zitten mooi op schema. Op maandag 17 juni gaan beide ventwegen open voor verkeer. In de eerste helft van juli zal ook het zuidelijk deel van de rotonde afgewerkt zijn en gaat die open voor verkeer.
Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram