Poll: Respect voor voetgangers in winkelstraten #fietsfriendelijk

Vraag van een bewoner uit de Gentsestraat:

Ik weet dat fietsen belangrijk is, maar als ik de laatste tijd in de winkelstraat wandel en dit is bijna dagelijks met mijn man die invalide is stel ik de volgende problemen vast.

De fietsers alsook de elektrische steps houden geen rekening met de voetgangers. Als je dan commentaar geeft dan zijn ze nog brutaal ook totaal geen respect.

Ik ben bezig met de actie op poten te zetten, ik zou graag de fietsers alsook de steps verboden willen maken tussen 11 uur en 17 uur in de winkelstraten en op de wekelijkse markt.

‘Fietsers even opzij dan is de voetganger ook blij’

Ik zou zoveel mogelijk fietsrekken laten plaatsen aan de rand van de winkelstraten.

Dit moet natuurlijk op de gemeenteraad goedgekeurd worden, maar wou jullie hiervan eventjes op de hoogte te stellen en indien jullie hier feedback willen geven of wil samenwerken en suggesties hebben stuur deze gerust door.

Ons antwoord:

Wij als fietsersbond zijn geen voorstander van het verbieden van fietsen in de winkelstraten.  Laat mij wel duidelijk stellen dat we het probleem kennen en begrijpen, maar we willen absoluut niet dat alle fietsers gestraft worden voor enkelingen die zich niet gedragen.

Vanuit de Fietsersbond zijn we dit aar net met een campagne #fietsvriendelijk begonnen en dit hoort er natuurlijk ook bij. Gedraag je in winkelstraten, pas je snelheid aan, en gebruik ze enkel voor bestemmingsverkeer.  Doorgaand fietsverkeer is af te raden.

Maar het weigeren van fietsers in winkelstraten zal fietsen nog maar eens ontmoedigen.  Het is net omdat we met de fiets tot aan de winkel kunnen geraken dat we graag naar de stad komen shoppen.  Velen zullen weggejaagd worden en een andere winkel buiten de stad zoeken waar ze wel tot voor de deur kunnen fietsen.  De luxe van de fiets.

Jaren geleden al stelden wij een alternatief voor door het aangeven van een fietsstrook in het midden van de winkelstraten, een ruimte van ong 2m waar fietsen kan, en zo hebben voetgangers links en rechts langs de winkelramen een veilige strook.  Bij het oversteken zal een groter deel ook meer op elkaar letten.  Dit is toen niet echt aanvaard als oplossing.

De enkelingen die zich nu al fout gedragen ga je met dit soort verbod zonder degelijke handhaving ook niet uit de winkelstraten houden.

Geef hieronder jouw mening?

Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram