Fietsstraat : straat waar fietsers voorrang hebben!

Vandaag weer kregen we een melding van een fietser in Aalst :
Zwarte Zustersstraat -ganse straat
Als fietser in Aalst stel ik vast dat automobilisten niet op de hoogte zijn van het verkeersreglement i.v.m. fietsstraten en meer bepaald de Zwarte Zustersstraat.

1. Men claxoneert als je in het midden van de fietsstraat rijdt
2. Men steekt fietsers voorbij
3. Men rijdt sneller dan 30 km/h

Fietsstraat AalstNochtans is het begin en het einde van de fietsstraat duidelijk aan gegeven, en staat er ook een bord met wat dit dan voor de automobilisten inhoudt

Ook de politie van Aalst heeft op zijn website deze pagina gepubliceerd :

WAT IS EEN FIETSSTRAAT?

In een fietsstraat mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan (bij éénrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (bij tweerichtingsverkeer) gebruiken. Gemotoriseerde voertuigen mogen de fietsers niet inhalen en maximum 30 kilometer per uur rijden. Het begin en einde van een fietsstraat wordt aangeduid met aanwijzingsborden en een logo op het wegdek.

 

en de wetgeving vermeld dit :

Een fietsstraat wordt aangeduid door de aanwijzingsborden F111 en F113. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 km/uur. In een fietsstraat mogen fietsers: – de ganse breedte van de rijbaan gebruiken (eenrichtingsverkeer) – de helft van de breedte langs de rechterzijde gebruiken (verkeer toegelaten in beide richtingen). Motorvoertuigen: – hebben toegang tot fietsstraten – mogen de fietsers evenwel NIET inhalen.

Maar jammer genoeg blijven dit loze woorden voor een aantal chauffeurs van gemotoriseerde voertuigen, die het een sport vinden om de verkeerswetgeving aan hun laars te lappen, en hierbij dan ook nog de fietser in gevaar te brengen

Bij deze vragen wij nogmaals aan de stadsdiensten, en de politie, hier tegen op te treden, waarvoor dank.

Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram