Filip Watteeuw: “Ik weiger wegen aan te leggen zonder veilige ruimte voor fietsers, ook al kost dit een rijstrook.”

Dit zou nu overal in land standaard moeten worden :

Bron : Radio1

Filip Watteeuw is schepen van mobiliteit in Gent, dé fietsstad van Vlaanderen. Hij reageert op de aanbevelingen van de Groep van 10.

Watteeuw: “Overal waar fietsers een overstap moeten maken naar een ander vervoersmiddel (auto, tram…) en vice versa, moeten er voldoende (fiets)parkeerplaatsen zijn. In Gent zijn we al volop bezig met bewaakte fiesstallingen te voorzien. Niet alleen voor wie overstapt, maar ook voor de bewoners. We doen dat wijk per wijk: eigenlijk zou geen enkele bewoner verder dan 100 meter moeten stappen naar een fietsstalling.”

In Gent groeide het aantal verplaatsingen per fiets van 22 naar 30%, maar Watteeuw mikt met zijn beleid op 40%. “Fietsers zijn volwaardige weggegbruikers en dat moet je tonen in alles wat je doet. Als je de fietser ernstig neemt, moet je keuzes maken.” Ook ten koste van de auto? “Ja, ik weiger wegen aan te leggen zonder veilige infrastructuur voor voetgangers en fietsers, ook al moet ik dan een rijstrook opofferen. Dat dit weerstand oproept is niet erg, er moet debat zijn.”

Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram