Kidical Mass 3 september 2022

Fietsersbond-Aalst organiseert
samen met Kritical Mass Aalst
een Kidical Mass Aalst
3 september om 14u aan het Werfplein Aalst

September, zoals steeds de maand van de mobiliteit, waarin we aandacht willen vragen voor onze jonge actieve weggebruikers, die vaak voor de eerste keer per fiets, al dan niet begeleid, naar school zullen vertrekken.

Ieder jaar weer in september vertrekken er in Aalst zo ongeveer 25.000 leerlingen naar school (https://provincies.incijfers.be). Dit zorgt voor enorm veel extra verkeersstromen vanaf 1 september.
In onze centrumstad is reeds veel aangepast het laatste jaar om dit veiliger te maken, maar we mogen zeker ook niet de deelgemeenten vergeten waar vaak nog veel werk nodig is.
Waar blijft het stadsbestuur met het plan om vanuit de periferie veilig naar school te fietsen?

Als we ouders er toe willen aanzetten hun kinderen aan te leren vaker met de fiets te gaan, om later autonoom en voorbereid naar de middelbare school te vertrekken, moeten we dit vanaf jonge leeftijd aanleren.  Hoe meer begeleide ervaring ze opdoen, hoe vlotter en veiliger het kan wanneer ze er klaar voor zijn.

Waarom is een Kidical Mass belangrijk?
Een Kidical Mass is een fietstocht met zoveel mogelijk deelnemers van alle leeftijden, speciaal voor kinderen en hun ouders. Het is een plezante fietstocht met de kleintjes, maar ook een middel om duidelijk te maken dat er veel vraag en nood is aan kindvriendelijke fietsinfrastructuur.

  • Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die regelmatig fietsen meer zelfvertrouwen hebben en zelfstandiger zijn. Maar de meeste kinderen mogen of kunnen niet zelfstandig op pad, laat staan met de fiets.
  • Helaas zijn veel fietspaden nog vooral functioneel. Je kan er net met twee naast elkaar fietsen (als je geluk hebt). Maar kinderen hebben meer nodig. Zeker wanneer ze leren fietsen moeten ze de ruimte te krijgen om te slalommen, uit te wijken, comfortabel te stoppen.
  • Het is dan ook niet zo gek dat het aantal woon-schoolverplaatsingen met de fiets de laatste jaren enkel omlaag ging. In 2020 was slechts 26% van de ritten van en naar school met de fiets. In 2000 was dat nog 40%. Met het fietsen van een Kidical Mass breng je een duidelijke oproep naar beleidsmakers op alle niveaus: de infrastructuur moet kindvriendelijk zijn. Door met een grote groep kinderen te fietsen vragen we actie voor deze vaak vergeten fietsers van morgen.
  • Maar eigenlijk is het belangrijkste dat het hartstikke tof is om met zo’n grote groep te fietsen. Wie weet smeed je zo een fietsgroepje om dagelijks je kinderen naar school te fietsen.

Wil je graag met de fiets naar school?
De Fietsersbond-Aalst en Critical Mass Aalst leren je hoe je op een veilige en correcte manier naar school kan fietsen.
Kom samen met mama, papa, grootouders, zusjes en broertjes of vriendjes op 3 september om 14u naar het Werfplein.

Follow by Email
Facebook
Twitter
Instagram